Udomiteljstvo

Udomiteljstvo je oblik skrbi izvan vlastite obitelji kojim se djetetu ili odrasloj osobi osigurava smještaj i skrb u udomiteljskoj obitelji.

Udomiteljska obitelj je obitelj koja ima dozvolu za obavljanje udomiteljstva, a čine je udomitelj, njegov bračni ili izvanbračni drug i drugi srodnici s kojima udomitelj živi u zajedničkom kućanstvu.

Udomiteljska obitelj osigurava stanovanje, prehranu, čuvanje, odgoj, brigu o zdravlju i obrazovanju te druge potrebe korisnika.

 

OBAVLJANJE UDOMITELJSTVA

‏‏‎ ‎

Za stjecanje dozvole za obavljanje udomiteljstva potrebno je ispunjavanje uvjeta propisanih Zakonom o udomiteljstvu i drugim podzakonskim aktima.

Dozvolu za obavljanje udomiteljstva izdaje centar za socijalnu skrb nadležan prema prebivalištu udomitelja.

Prije smještaja korisnika udomitelj i članovi obitelji dužni su završiti propisanu edukaciju i osposobljavanje koje provodi nadležni centar za socijalnu skrb.

Tijekom obavljanja udomiteljske djelatnosti udomitelj, centar udomitelja, korisnik i centar koji je smjestio korisnika u udomiteljsku obitelj  dužni su međusobno surađivati u ostvarivanju ciljeva utvrđenih individualnim planom promjene životne situacije smještenog korisnika.

Udomitelj i centar udomitelja sklapaju Udomiteljski ugovor kojim  utvrđuju međusobne obaveze i prava. Centar udomitelja i centar korisnika kontinuirano prate i procjenjuju kvalitetu usluga koje korisnicima osiguravaju udomiteljske obitelji.

 

UDOMITELJSTVO ZA DJECU

‏‏‎ ‎

Djeca koja se smještavaju u udomiteljske obitelji najčešće su djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi; djeca bez roditelja, djeca koju roditelji zanemaruju ili zlorabe roditeljske dužnosti, djeca žrtve obiteljskog nasilja, te djeca s tjelesnim ili mentalnim oštećenjima. U jednu udomiteljsku obitelj može biti smješteno najviše troje djece.

 

UDOMITELJSTVO ZA ODRASLE OSOBE

‏‏‎ ‎

U udomiteljske obitelji smještavaju se odrasle osobe koje nisu u mogućnosti brinuti se o sebi, a najčešće starije i nemoćne osobe, te osobe s tjelesnim, osjetilnim, intelektualnim ili mentalnim oštećenjima. U jednu udomiteljsku obitelj mogu biti smještene najviše četiri odrasle osobe.

 

ZAINTERESIRANE OSOBE ZA OBAVLJANJE UDOMITELJSTVA

‏‏‎ ‎

Za detaljnije informacije o udomiteljstvu obratite se stručnim radnicima Tima za udomiteljstvo Centra za socijalnu skrb Čazma; osobno, e-mailom (putem kontakt obrasca) ili telefonskim putem na sljedeće brojeve:     043 227-149   043 772 249

Osobe koje se žele baviti udomiteljstvom mogu svoj zahtjev i potrebnu dokumentaciju dostaviti Centru osobno ili putem pošte.

‏‏‎ ‎

PREUZMITE DOKUMENTACIJU:

‏‏‎ ‎

DOKUMENTACIJA ZA POTENCIJALNE UDOMITELJE

‏‏‎ ‎

ZAHTJEV ZA IZDAVANJEM DOZVOLE ZA OBAVLJANJEM UDOMITELJSTVA

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali ako želite možete se odjaviti. Prihvaćam Saznaj više

Skip to content